Zhodnocení ekonomické výkonnosti a doporučení finanční strategie společnosti ČD Cargo, a.s. - Valkovičová, Ester (2024)
Hlavním cílem této bakalářské práce je zhodnotit ekonomický vývoj společnosti ČD Cargo, a.s. a vytvořit návrh finanční strategie pro tuto společnost. První část práce tvoří teoretický základ, následuje definování klíčových metod finanční analýzy a v poslední částí jsou tyto metody aplikovány na data společnosti ČD Cargo, a.s. Finanční analýza obsahuje strukturální a trendovou analýzu účetních výkazů, analýzu poměrových ukazatelů, rozklad ROE dle DuPontova rozkladu a výpočet ekonomické přidané hodnoty. V praktické části dochází následně k porovnání dosahovaných výsledků s výsledky konkurentů. Zpracování finanční analýzy odhalilo silné a slabé stránky společnosti a závěrem předkládám doporučení, které by měla společnost provést, aby odstranila své slabé stránky.