Audit připravenosti vybrané organizace na požadavky kladené směrnicí NIS2 - Knotek, Daniel; Kupec, Václav; Mikovcová, Hana, 1959-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Fenomén digitalizace ekonomiky tlačí na integraci moderních systémů za účelem dosažení větší efektivity práce. Digitalizace však sebou nese rizika v podobě možnosti zneužití a napadení těchto systémů, čímž je možné ohrozit i samotnou národní kritickou infrastrukturu. Z toho důvodu byla v Evropské unii zavedena směrnice NIS 2, která má za úkol tato rizika minimalizovat pomocí ukládání povinností v oblasti kybernetické bezpečnosti. Cílem této práce bylo provést audit souladu s požadavky směrnice NIS 2 v podobě transponované do české legislativy v konkrétní organizaci. Cílem bylo zjistit, jaký je současný stav kybernetické bezpečnosti organizace, zdali organizace splňuje požadavky kladené legislativou a následně doporučit opatření pro povýšení úrovně kybernetické bezpečnosti do stavu požadovaného legislativou. Cíle byly dosaženy pomocí auditu založeného na analýze rizik a Gap analýze, které hledala rozdíly mezi současným stavem kybernetické bezpečnosti a stavem požadovaným legislativou. Audit našel nedostatky kybernetické bezpečnosti organizace, a tím pádem i nesoulad s legislativou. Na základě nálezů byla vytvořena konkrétní doporučení pro organizaci, která pomohou uvést úroveň kybernetické bezpečnosti auditované organizace do požadovaného stavu.
Vedoucí práce: Václav Kupec
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses