Etické dilema při rozhodování během katastrof - Kühtreiberová, Anna (2024)
Cílem této bakalářské práce je zkoumat, zda a jak jsou etické kodexy aplikovány v praxi v rámci rozhodování, na což je nahlíženo optikou etického dilematu při katastrofách. Teoretická část vymezuje důležité pojmy související s humanitární pomocí. Dále přibližuje vybrané etické kodexy, které jsou uplatňovány v rámci organizací. Zaměřuje se na problematiku rozhodování během krizí a na psychologické faktory, které rozhodování ovlivňují. Dále jsou vymezena etická dilemata, která mohou nastat během humanitárních projektů. Praktická část pak zjišťuje, pomocí kvalitativního výzkumu, s jakými etickými dilematy se humanitární pracovníci setkávají v praxi a jak jsou na tato dilemata aplikovatelné etické kodexy. V závěru práce jsou zpracovány výsledky výzkumu a uvedená doporučení.