Internacionalizace rodinných podniků : Faktory a formy vstupu na zahraniční trhy - Hahn, Marco; Hnilica, Jiří, 1976-; Sieber, Patrik, 1977-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Tato diplomová práce se zabývá internacionalizací rodinných podniků na území České republiky. Rodinné podniky na území České republiky jsou doposud málo prozkoumaným tématem, především z důvodu nedostatečně ukotveného definičního rámce v české legislativě. Téma internacionalizace rodinných podniků v poslední době nabírá na vědecké popularitě, díky unikátnosti rodiny a jejího vlivu na podnik. V teoretické části práce jsou zpracovány teorie rodinných podniků, jedinečnost jejich zdrojů a charakteristiky odlišující rodinné podniky od nerodinných. Dále se v teoretické části zkoumají teorie internacionalizace a teorie internacionalizace rodinných podniků. Pro praktickou část práce byla zvolena metoda tematické analýzy, která byla provedena, prostřednictvím polostrukturovaných rozhovorů s pěti rodinnými firmami. Cílem této diplomové práce bylo prozkoumat, jakým způsobem uvažují rodinné podniky o mezinárodní expanzi, a jak je jejich rozhodování o internacionalizaci ovlivněno rodinným charakterem podniku. Výzkum potvrdil, že rodinné podniky mají silnou provázanost mezi rodinou, firmou a vlastnictvím, což ovlivňuje jejich strategické rozhodování o internacionalizaci. Rodinné podniky preferují inkrementální proces internacionalizace, začínají v geograficky, kulturně a jazykově blízkých zemí.
Vedoucí práce: Jiří Hnilica
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses