Vianočné a veľkonočné tradície a zvyky na Kysuciach - Voreková, Natália; Malcová, Zuzana, 1954-; Skopová, Věra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Bakalárska práca sa bude venovať téme vianočných a veľkonočných zvykov a tradícií severnej časti Slovenska. Cieľom bakalárskej práce je analýza a zmapovanie zvykov a tradícií, ktoré majú pôvod na území Kysúc. Bakalárska práca sa bude snažiť tieto zvyky a tradície zanalyzovať, popísať ich pôvod, vývoj v čase a zistiť, do akej miery sa zachovávajú dodnes medzi jednotlivými generáciami a spoločenskými skupinami, prípadne aké faktory ich zachovanie ovplyvňujú. Výstup bakalárskej práce môže slúžiť ako podklad pre budúce plánovanie projektov Kysuckým múzeom, prípadne ako informačný materiál o aktuálnom vnímaní zvykov a tradícií obyvateľmi Kysúc. Teoretická časť bakalárskej práce bude zameraná na popis a zmapovanie kysuckých zvykov a tradícií vo vianočnom a veľkonočnom období. Teoretické informácie budú podložené odbornou literatúrou, prípadne dokumentmi z mestskej knižnice Čadca alebo rozhovormi s pracovníkmi z Kysuckého múzea. Hlavným zameraním teoretickej časti bakalárskej práce bude hlbšia analýza histórie zvykov a tradícií a taktiež ich vývoj v čase. Praktická časť bakalárskej práce bude založená na kvantitatívnom výskume pomocou dotazníkového šetrenia. Výskum bude prevedený na území Kysúc, konkrétne v okrese Čadca. Dotazník bude zameraný hlavne na mladšiu a staršiu generáciu obyvateľstva ako aj na členov folklórnych súborov. Výstupom praktickej časti bude porovnanie výsledkov medzi rôznymi generáciami a spoločenskými skupinami obyvateľstva a následne vyvrátenie alebo potvrdenie hypotézy bakalárskej práce.
Vedoucí práce: Zuzana Malcová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: arts management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses