Analýza připravenosti České republiky pro vstup do eurozóny - Holubcová, Kristýna; Pavelka, Tomáš, 1975-; Ecková, Andrea; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Vstupem do Evropské unie 1. května 2004 se Česká republika, spolu s dalšími devíti státy tohoto rozšíření, zavázala k přijetí společné evropské měny. Sedm zemí již novou měnu přijalo, naopak Polsko, Maďarsko a Česká republika změnu stále odkládají. K tomu, aby mohla být přijata společná evropská měna, musí stát prokázat stabilitu své hospodářské politiky a její sladěnost s eurozónou. Je potřeba dlouhodobě plnit Maastrichtská kritéria, stanovená při vzniku evropského společenství, a v neposlední řadě zvolit vhodný scénář přechodu. Cílem práce je zhodnotit připravenost České republiky pro vstup do eurozóny a vyhodnocení jejího plnění požadavků unie. Dalším záměrem je analyzovat míru sladěnosti a porovnat ukazatele reálné ekonomiky s eurozónovým průměrem. Sekundární data užitá pro výzkum ukázala, že Česká republika by měla v roce 2024, nejpozději 2025, splňovat tři ze čtyř Maastrichtských kritérií. V případě rozhodnutí Vlády ČR vstoupit do eurozóny, stane se rok 2025 vhodným začátkem celého procesu.
Vedoucí práce: Tomáš Pavelka
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses