Prompt engineering jako novy zdroj a požadavek pro pracovní praxi - Bedraev, Aznaur (2024)
Tato diplomová práce se zabývá zkoumáním vlivu velkých jazykových modelů (LLM) na pracovní výkon a emoční pohodu znalostních pracovníků. Hlavním cílem práce bylo zjistit, zda a jakým způsobem mohou LLM snižovat úsilí potřebné k zvládání pracovních požadavků znalostních pracovníků, čímž by mohly zlepšovat jejich emoční stav a pozitivně ovlivňovat pracovní zapojení. Práce vychází z teorie modelu „Job Demands–Resources“ (JD-R) a zaměřuje se na analýzu využití LLM při plnění pracovních požadavků. K tomuto účelu byl proveden kvalitativní výzkum mezi devíti juniorními konzultanty poradenské společnosti. Výsledky výzkumu jsou analyzovány a porovnány s dalšími relevantními výzkumy na podobné téma. Jako klíčový mechanismus umožňující snižovat úsilí potřebné ke zvládání pracovních požadavků byla popsána schopnost LLM vnímat kontext těchto požadavků. Práce může být užitečná znalostním pracovníkům a manažerům lidských zdrojů tím, že nabízí praktické způsoby využití LLM v praxi a teoretický základ pro pochopení vlivu LLM na pracovní výkon a emoční pohodu pracovníků.