Jak se učení promptingu AI stává novou dovedností, která mění zaběhlé firemní praktiky - Kotěšovec, Jiří (2024)
Tato diplomová práce se zabývá vlivem generativní umělé inteligence na tvorbu a adopci organizačních praktik. Práce je rozdělena do tří částí: teoretický základ, metodiku a praktickou část. Teoretický základ poskytuje potřebný kontext pro praktiky a jejich roli v organizacích. A také jak jsou praktiky v organizacích vytvářeny a šířeny. Hlavní pozornosti je věnována konceptu izomorfismu – když organizace kopírují praktiky jedna od druhé, na čemž je zdůvodněna nutnost výzkumu kolem digitálního artefaktu umělé inteligence, který nemá mnoho předchozích napodobitelných praktik. Proveden byl kvalitativní výzkum s 10 hloubkovými rozhovory s IT profesionály, který má poskytnout vhled do vytváření praktik založených na AI a jejich šíření a legitimizaci v organizacích. Empirická studie ukázala, že vytváření praktik založených na AI je v organizacích většinou proces řízený uživateli, kteří těží hlavně z přizpůsobivosti AI v různých případech použití. Zjištění této práce mohou být dále využita při výzkumu změn organizačních praktik nebo specifické povahy artefaktů generativní umělé inteligence v organizacích.