Analýza povědomí, postoje a vnímání systému zálohování obalů spotřebitelem v České republice - Dianiška, Filip; Bartoš, Petr; Stříteský, Václav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Obalový odpad, zejména ten plastový a plechový, představuje světový problém pro životní prostředí. Zálohování obalů se stává stále více diskutovaným tématem jakožto ověřená metoda, jak zvýšit úroveň třídění i recyklace. V České republice tento systém zatím nefunguje, a tak je důležité porozumět, jak ho Češi vnímají a co o něm už dnes vědí. Cílem práce je provést situační analýzu postoje a znalostí Čechů na zálohový systém na základě věku a pohlaví. Pro dosažení cíle byl proveden kvantitativní výzkum formou dotazníkového šetření. Za účelem zvýšení validity proběhl kvótní výběr. Výzkum ukázal, že čeští spotřebitelé jsou poměrně dobře obeznámeni s aspekty tohoto systému. Nejvyšší znalost a podporu vykazují starší ročníky oproti těm mladším a dle pohlaví častěji muži než ženy. Závěrem práce ukazuje, že podpora českých spotřebitelů se liší na základě jejich věku a pohlaví, avšak některé detaily plánovaného systému jim zůstávají stále nejasné.
Vedoucí práce: Petr Bartoš
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses