Financování péče o nemovité kulturní památky v ČR na příkladové studii areálu bývalého kláštera Augustiniánů kanovníků v Třeboni - Jandová, Irena (2024)
Tato bakalářská práce popisuje péči o nemovité kulturní památky v České republice. V první části práce je vymezen vztah ekonomie a kultury, vysvětlení základních pojmů dané problematiky a její instituce. Mezi hlavní zdroje financí této péče patří evropské dotace, bez kterých by ani tento areál nemohl být obnoven. Druhá část práce se zabývá problematikou financování památkové péče v praxi. Jednotlivým opravám předchází náročná fáze příprav všech podkladů pro získání dotací. Na příkladové studii je dokázáno, že i v dnešní době je možné financovat péči o tak rozsáhlou národní kulturní památku, jakou je klášter bývalých augustiniánských kanovníků v Třeboni.