Strategická analýza podniku PINKO, a.s. - Valentová, Terezie (2024)
Práce se zaměřuje na strategickou analýzu společnosti Pinko a.s. s cílem zjistit její silné a slabé stránky a identifikovat její příležitosti a hrozby. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části byly popsány potřebné pojmy a metody. Praktická část s uvedenými metodami pracovala s využitím reálných informací. Vnější okolí společnosti bylo analyzováno PESTLE analýzou, Porterovým modelem 5 sil, charakteristikou odvětví a analýzou konkurence se sestavením mapy konkurenčních skupin. Vnitřní okolí podniku bylo analyzováno prostřednictvím VRIO analýzy, poměrovými ukazateli v rámci finanční analýzy a analýzou portfolia společnosti. SWOT analýza byla využita pro syntézu získaných informací. Společnost Pinko a.s. má silné stránky ve formě vývojové laboratoře, vlastní prodejny a pověsti, které může využít k realizaci příležitostí a eliminaci hrozeb, čímž současně může snížit intenzitu jejích slabých stránek ve formě malé známosti značky a nevhodného řízení zásob.