Analýza vlivu pandemie COVID-19 v letech 2019-2022 na akciové trhy v České republice - Vavruška, Lukáš; Novotný, Jáchym; Bednář, Milan, 1991-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Tato práce zkoumá krátkodobý i dlouhodobý vliv pandemie Covid-19 na akciové trhy a ekonomiky v období 2019-2022. Dává do kontextu makroekonomické reálie, vývoj nově nakažených a vývoj indexů PX a S&P 500 a analyzuje přímé a nepřímé dopady pandemie na akciové trhy pomocí fundamentální analýzy. V počátku roku 2020 došlo z důvodu šoku z pandemie Covid-19 k výraznému propadu na akciovém trhu o několik desítek procent. Přímé dopady v tu chvíli zmírnilo uvolnění fiskálních a měnových politik. Dokonce došlo k rychlému růstu indexů, který pokračoval až do prvního čtvrtletí 2022. Práce dále analyzuje zvýšení inflace v důsledku vlivů pandemie a expanzivních politik. To donutilo centrální banky zvedat úrokové sazby a akciové trhy v USA i ČR následně klesaly po zbytek roku 2022. Rozebrány jsou i odlišnosti působení těchto faktorů napříč finančním a energetickým sektorem. Práce tedy poskytuje vhled do dynamiky akciových trhů za působení výše popsaných šoků a nabízí možné poučení při dalších podobných situacích.
Vedoucí práce: Jáchym Novotný
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses