Bitcoin jako forma digitálních peněz - Kovář, Michal; Málek, Jiří, 1953-; Babušík, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Tato diplomová práce představuje komplexní analýzu Bitcoinu, který je považován za průkopnickou formu digitálního platidla. Práce zkoumá emisi Bitcoinu, strukturu poplatků, jeho aplikaci a integraci v rámci mechanismů platebního styku spojených s touto decentralizovanou měnou. Práce detailně popisuje vznik a vývoj Bitcoinu, přičemž poskytuje specifické příklady jeho aktuálního využití. Dále se zabývá potencionálními scénáři budoucího vývoje této kryptoměny. Cílem práce je poskytnout ucelený pohled na Bitcoin a porozumění penězům v kontextu současného ekonomického systému a objasnit jeho ekonomické a právní aspekty. Součástí práce je také komparace Bitcoinu s novými směry v oblasti vydávání digitálních měn centrálními bankami, známými jako CBDC. V rámci této práci byla provedena fundamentální analýza a modelování cenové dynamiky s využitím Monte Carlo simulace založené na geometrickém Brownově pohybu, kde se zaměřuji na predikci cenového trendu Bitcoinu v časovém horizontu jednoho a deseti let. Výsledná cena bitcoinu za jeden rok pro 18. březen 2025 je 75 581,34 USD. Predikovaná cena bitcoinu za deset let pro 18. březen 2034 je 202 285,41 USD. V závěrečné části práce je diskutována možnost integrace Bitcoinu do současného bankovního systému a jeho aplikace v praxi.
Vedoucí práce: Jiří Málek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finanční inženýrství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses