Analýza používání manažerských nástrojů ve světě od roku 2000 do současnosti - Cvach, Jan; Cejthamr, Václav, 1964-; Abíková, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Cílem diplomové práce je zjistit vývoj manažerských nástrojů od roku 2000 a podrobná analýza vybraného nástroje – flexibilních pracovních modelů. Tento model je dále zúžen do konceptu 4denního pracovního týdne, u kterého se pomocí systematické literární rešerše identifikují jeho klady a zápory dle dostupných studií, které zkoumaly zkušební zavedení zkráceného pracovního týdne. Zjištění z provedené systematické rešerše ukazují, že 4denní pracovní týden nejvíce vyhovuje ženám, které kromě hlavního pracovního úvazku zastávají i práci v domácnosti nebo výchovu dětí. U ostatních žen a mužů se prokázala spokojenost se zkráceným pracovním týdnem pouze za předpokladu nezměněného platu. Součástí aplikační části je i výzkum za pomocí metody Delphi, při kterém 11 expertů z oblasti HR, řízení podniku či majitelů firem předpovídalo délku pracovního týdne a míru nezaměstnanosti v roce 2035. Všichni experti se shodli, že týdenní pracovní doba se zkrátí, zatímco nezaměstnanost nepřesáhne míru 5 %. Autor rovněž přichází s vlastním návrhem flexibilního pracovního modelu coby alternativou k napevno zkrácenému pracovnímu týdnu. Současně doporučuje provedení většího počtu akademických studií se zapojením širšího spektra zaměstnanců a firem z různých sektorů pracovního trhu.
Vedoucí práce: Václav Cejthamr
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses