Vliv stárnutí populace na ekonomický růst - Molková, Michaela; Čihák, Jakub; Tříska, Dušan, 1946-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Tato diplomová práce zkoumá vliv stárnutí populace na ekonomický růst, a to prostřednictvím analýzy dvou klíčových ukazatelů: podílu pracovní síly na celkovém počtu populace a podílu populace starší 65 let na celkovém počtu obyvatel. Teoretická část práce podrobně rozebírá demografické změny a identifikuje klíčové trendy, nejen na globální úrovni, ale i v rámci Evropy. Dále se věnuje představení teoretických přístupů a analýze dostupných studií týkajících se tohoto tématu. Výzkumná otázka, zda stárnutí populace má negativní vliv na ekonomický růst, je testována pomocí statického a dynamického modelu na panelových datech z 27 zemí Evropské unie v období let 2000 až 2021. Výsledky regresních modelů ukazují statistickou významnost proměnné zachycující podíl populace starší 65 let na celkovém počtu obyvatel. Z regresních modelů vyplývá, že stárnutí populace v Evropě má pozitivní vliv na ekonomický růst. Tato zjištění podtrhují důležitost porozumění demografickým trendům pro plánování ekonomických politik v současném prostředí stárnoucí populace.
Vedoucí práce: Jakub Čihák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses