Analýza vlivu minimální mzdy na nezaměstnanost v krajích České republiky v letech 2013-2023 - Janis, Tomáš (2024)
Bakalářská práce se zabývá navyšováním minimální mzdy a jejími dopady na míru nezaměstnanosti v České republice. Cílem této bakalářské práce je analyzovat vliv minimální mzdy na míru nezaměstnanosti osob se základním vzděláním v České republice a ve vybraných krajích České republiky v období 2013-2023. V rámci analýzy je provedeno pět ekonometrických modelů, na které je aplikována metoda nejmenších čtverců. V modelu zkoumající vliv minimální mzdy na míru nezaměstnanosti v České republice se prokázal nevýznamný vliv na míru nezaměstnanosti. V tomto modelu bylo prokázáno, že exogenní proměnná ovlivňující negativně míru nezaměstnanosti je tempo růstu. Vmodelu Moravskoslezského kraje, Ústeckého kraje a Prahy se neprokázal vliv minimální mzdy na míru nezaměstnanosti jako signifikantní. V modelu analyzující vliv minimální mzdy na míru nezaměstnanosti v Libereckém kraji se prokázal negativní vliv této proměnné na míru nezaměstnanosti osob se základním vzděláním.