Analýza vlivu evropské politiky v oblasti životního prostředí (vč. Grean Deal) na vybraná odvětví České ekonomiky za období 2001-2023 - Bureš, Jan (2024)
Předmětem bakalářské práce je analýzu vlivu evropské koncepce v oblasti snižování emisí na výkonnost průmyslu za roky 2001 až 2023. Tento vliv se týká všech členských zemí Evropské unie, nicméně závěrečná práce se zaměřuje na průmysl České republiky. Vliv ekologických opatření je v práci měřen skrze ceny emisních povolenek a normy EURO 6 na index průmyslové produkce. Je provedena analýza na celkový průmysl a na dílčí průmyslová odvětví, kterými jsou zpracovatelský průmysl, těžba a dobývání a výroba a rozvod energie. V bakalářské práci je ověřována hypotéza: „Se zaváděním přísnějších ekologických opatření klesá výkonnost vybraných odvětví národního hospodářství v České republice“. Pro ověření hypotézy je použita vícenásobná regresní analýza metodou nejmenších čtverců. Hypotéza je v závěru práce falzifikována. Nejvíce ovlivněný je průmysl jako celek, méně ovlivněný pak zpracovatelský průmysl doprovázený těžbou a dobýváním. Nejméně ovlivněným průmyslem je výroba a rozvod energie. Ceny emisních povolenek jsou zkoumány, zda splňují svůj účel na snižování průmyslové produkce. Ceny emisních povolenek v podstatě plní roli Pigouovské daně, jelikož se zvýšením cen emisních povolenek klesá výkonnost u všech průmyslů.