Svatební obřady jako součást kulturního a společenského života v České republice - Sobotová, Eliška (2024)
Bakalářská práce se zabývá svatebními obřady v České republice. Zkoumá jejich kulturní význam a popisuje historii tradičních svatebních zvyků. Práce definuje různé druhy obřadů, ovšem hlavním předmětem zkoumání je organizační proces svatby a rozbor jednotlivých kroků plánování. Z manažerského hlediska řeší také práci svatebních profesionálů a novodobé proměny v organizaci ceremonií. Cílem autorky je zasazení teoretických poznatků do praxe, využívá k tomu kvalitativní výzkum formou osobních rozhovorů s nevěstami a majitelkou svatebního salonu. Záměrem výzkumu je analýza spolupráce s odborníky ze svatebního odvětví, dále jsou rozhovory směřovány na vliv finančních možností při výběru místa svatby a v neposlední řadě řeší současný význam tradičních zvyků.