Vliv indexace na výnosové ocenění komerční nemovitosti - Žák, Robin (2024)
Diplomová práce si klade za cíl posoudit vliv fixní a inflační doložky v kontextu jejich zahrnutí do výnosového ocenění komerčních nemovitostí. Teoretická část je založena na odborné literatuře, která se zabývá indexací nájemného a dopady s ní spojené na hodnotu komerčních nemovitostí. Teoretická část dále obsahuje analýzu tržního prostředí komerčních nemovitostí na základě tržních reportů od etablovaných společností na trhu. Analytická část se věnuje citlivostní analýze indexace nájemného na tržní hodnotu komerční nemovitosti stanovenou výnosovým přístupem. Jako podklad pro tuto citlivostní analýzu ocenění slouží dva znalecké posudky s indexací dle inflace aktuální k roku 2022. Na základě výsledků teoretické a analytické části je posouzen dopad fixní indexace na tržní hodnotu komerčních nemovitostí.