Bariéry využití umělé inteligence pro řízení rizik projektů v České republice - Bairamyan, Viktoriya (2024)
Cílem této diplomové práce je porozumět, jakým překážkám čelí čeští projektoví manažeři při využívání umělé inteligence pro účely řízení rizik projektů a co jsou klíčové faktory pro jejich překonání. Tento cíl je naplněn pomocí rešerše existující odborné literatury a kvalitativního výzkumu. Data pro výzkum byla získávána prostřednictvím polostrukturovaných rozhovorů se 7 projektovými manažery z různých společností. Na základě analýzy dat jsou zodpovězeny dvě výzkumné otázky, které zkoumají existující překážky využívání umělé inteligence pro řízení rizik projektů v České republice. Výsledkem první výzkumné otázky je strukturovaný přehled překážek, ke kterým patří např. nedostatek času pro zkoumání, potřeba lidské interpretace výstupů nebo nedostatečná podpora českého jazyka. Výsledkem druhé výzkumné otázky jsou doporučení pro firmy, jak tyto překážky překonat. Jedním z nich je vytvoření specifických případových studií využití umělé inteligence v rámci řízení rizik, aby se ušetřil čas za samostatné studium možností umělé inteligence.