Využívání nástrojů umělé inteligence a jejich vliv na řízení podniku - Burkova, Polina; Dvouletý, Ondřej; Andera, Michal, 1984-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Tato diplomová práce se zaměřuje na analýzu využití umělé inteligence (AI) v podnikatelském prostředí s důrazem na přínosy, výzvy a limity AI. Cílem je poskytnout komplexní pohled na toto téma a formulovat doporučení pro manažery při implementaci AI do firemní strategie. Metodologie kombinuje teoretickou rešerši a kvalitativní výzkum prostřednictvím strukturovaných rozhovorů s manažery českých firem, jejich následnou transkripci, a finálně kódování dat skrz program MAXQDA. Celkem proběhlo 9 rozhovorů, přičemž 8 z nich se uskutečnilo online skrz platformu Google Meet a 1 rozhovor se uskutečnil ve formě osobní schůzky v kavárně. Zkušenosti respondentů z této práce naznačují, že se podnikům osvědčilo aktivní použití umělé inteligence. Vnímají to jako nezbytný nástroj pro svůj úspěch. Příklady respondentů ukazují, že se menším a středním podnikům může vyplatit postupná implementace jednodušších nástrojů, a strategické zaměření na oblasti s největším potenciálem pro uplatnění AI. Komunikace se zaměstnanci a pružná adaptace na změny byly klíčové pro úspěšné zavedení AI ve vybraných podnicích. Závěry práce zdůrazňují nutnost respektovat výzvy a limity této technologie, a to jak podle dalších autorů z literární rešerše, tak i ze zkušeností respondentů. Celkově se doporučuje nejen efektivně implementovat AI do podnikových procesů, ale také správně řídit organizační změny a udržovat komunikaci se zaměstnanci, aby bylo dosaženo maximálních výsledků a minimalizovaly se případné negativní dopady. Toto však není možné automaticky doporučit všem firmám, neboť je možné, že některým by AI nemusela přinášet hodnotu.
Vedoucí práce: Ondřej Dvouletý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses