Analýza přesnosti makroekonomických predikcí vybraných institucí v ČR v letech 2015–2023 - Krejná, Alžběta (2024)
Diplomová práce komparuje makroekonomické predikce vybraných institucí a analyzuje jejich přesnost, k čemuž využívá tři statistické ukazatele, a to střední absolutní odchylku, střední vychýlení a Theilův koeficient nesouladu. Na to navazuje bodové hodnocení jednotlivých subjektů dle kvality jejich odhadu v závislosti na sledované makroekonomické proměnné a horizontu predikce. Teoretická část poskytuje základní informace o tvorbě a evaluaci makroekonomických prognóz, jež jsou následně v práci využity. Data pro výzkum v praktické části byla získána z Českého statistického úřadu a makroekonomických prognóz Ministerstva financí ČR, České národní banky, Komerční banky, UniCredit Bank, OECD a Mezinárodního měnového fondu. Výsledky práce u některých makroekonomických indikátorů potvrzují hypotézu 2: „V letech pandemie COVID-19 a války na Ukrajině byly odchylky predikcí od skutečnosti větší než ve zbylých sledovaných letech“ a vyvracejí hypotézy 1 a 3: „Odhady MFČR a ČNB jako veřejnoprávních institucí byly ve sledovaných letech v průměru přesnější než odhady ostatních subjektů“ a „ČNB jako instituce cílící inflaci byla v její predikci nejpřesnější“. Diplomová práce se zabývá významným výzkumným tématem a přispívá k porozumění tomu, jakým způsobem se liší predikce různých institucí, na které prognózy se lze spolehnout, a může také sloužit jako podnět pro zlepšení předpovědí a analýz v budoucnosti.