Digitální transformace malých a středních podniků jako reakce na éru COVIDU-19 - Šlapák, Petr (2024)
Tato diplomová práce je zaměřena na zkušenosti řídících pracovníků malých a středních firem s procesem digitální transformace, která probíhala v reakci na pandemii covidu 19. Součástí práce je kvalitativní výzkumu, který se skládá ze sedmi polostrukturovaných rozhovorů a propočtů ukazatelů rentability vybraných firem, které působí v nejvíce zasažených sektorech ekonomiky a byly nuceny na tuto nenadálou událost strategicky reagovat za účelem přežití. Na základě zjištěných dat ze sedmi polostrukturovaných rozhovorů jsou formulována doporučení pro firmy v podobné situaci. Jako největší přínos digitální transformace provedené v reakci na pandemii covidu 19 firmy nacházely v úspoře času a nákladů. Klíčová zjištění se týkají také přístupu a náklonnosti firem k novým technologiím, postupů a kroků, které předcházejí implementaci úspěšného digitálního řešení či ověřených kroků, jak vzbudit zájem zaměstnanců o digitální transformaci. Z výsledku výzkumu se ukázalo, že za úspěšným provedením digitální transformace ve firmách stojí jejich naprostá otevřenost k novým technologiím, jejich hledání, testování a experimentování s nimi. Ještě před samotnou implementací nových technologií se firmám osvědčilo prodiskutovat tento krok s odborníky a danou technologii si pořídit přímo od vývojáře, nikoliv přes prostředníka. Digitální transformace ve většině oslovených firem vyvolala nespokojenost mezi zaměstnanci, proto firmy zmiňují přístupy, které se jim ověřily, například testování novinek na menších skupinách, hledání přidaných hodnot pro konkrétní práci zaměstnance či jejich vzdělávání. Sdílené zkušenosti ředitelů firem v oblasti strategického rozhodování o digitalizaci mohou posloužit jako inspirace nejen pro ředitele firem v podobné situaci, ale i širokou veřejnost.