Zakládání podniků v sektoru služeb uprchlíky z Ukrajiny. Kvalitativní studie - Popova, Yelyzaveta (2024)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na to, jak ukrajinští podnikatelé začínají podnikat v České republice. Cílem práce je zjistit, jaké výzvy jsou při zahájení podnikání kritické a jak se s nimi ukrajinští podnikatelé vypořádávají. Teoretická část práce poskytuje náhled na existující modely a teorie týkající se jednotlivých problémů a odolnosti podnikatelů při jejich řešení. V praktické části práce byl pomocí metody polostrukturovaného rozhovoru proveden výzkum mezi 8 podnikateli různých věkových a sociálních skupin. Z analýzy dat vyplývá, že odolnost je klíčovým faktorem pro zvládání podnikatelských problémů v kontextu migrace. Respondenti, kteří dosáhli úspěchů ve svém podnikání, projevovali odolnost v nejrůznějších její podobách.