Transformace modelu licenčních poplatků streamovací platformy Spotify - Grabherr, Anna (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou transformace modelu licenčních poplatků hudební streamovací platformy Spotify s cílem popsání názoru znalců problematiky a zainteresovaných stran na předpokládané dopady této transformace na hudební průmysl. Metodika práce spočívá v provedení hloubkových rozhovorů s experty na hudební průmysl a analýze těchto rozhovorů společně s vyjádřeními odborníků z mediálních článků a odborné literatury. Tato data jsou pak porovnávána s oficiálním vyjádřením společnosti Spotify. Výzkum analyzuje hlavní úskalí, která Spotify novými změnami ve spojení s renumerací stakeholderů řeší, a názor odborníků na potenciální vliv změn na hudební průmysl. Výsledky ukazují, že se převážná část odborníků shoduje na tom, že nová pravidla vyplácení licenčních poplatků by mohla mít negativní vliv převážně na menší nezávislé nahrávací společnosti a distributory. Jako vedlejší výsledek výzkumu se ukázalo, že dle analyzovaných vyjádření by Spotify mohlo účinněji jimi vytyčené problémy řešit přechodem na user-centric model licenčních poplatků. Závěrem tedy práce také analyzuje možné důvody, proč tak Spotify neučinilo a shrnuje odborníky předpokládané dopady jednotlivých kroků, které Spotify učinilo.