Laterna magika - český divadelní fenomén a jeho proměny v průběhu její existence - Andělová, Šarlota (2024)
Bakalářská práce se věnuje proměnám českého divadelního fenoménu Laterny magiky, a to zejména v letech 2015–2023. Teoretická část obsahuje legislativní zakotvení příspěvkových organizací a manažerská specifika řízení divadelní organizace tohoto typu. Dále teoretická část ve svém závěru stručně shrnuje historický vývoj Laterny magiky. V rámci praktické části jsou pomocí kvalitativního výzkumu zkoumány zásadní proměny, které se odehrály v souboru ve zkoumaném období. Proměny jsou mapovány ve dvou rovinách: dramaturgické a ekonomicko-organizační. Praktická část obsahuje také náhled do hospodaření Laterny magiky a identifikuje faktory, které mají potenciál zásadně ovlivnit její budoucí vývoj. Závěr je věnován shrnutí nejvýznamnějších poznatků, zodpovězení výzkumných otázek a potvrzení stanovené hypotézy.