Vývoj motivačních a satisfakčních faktorů v průběhu pracovního života a jejich vliv na přístup k různým skupinám zaměstnanců - Kulhavý, Jan; Půbalová, Kateřina; Lorencová, Hana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Kvalitní a stabilní základna zaměstnanců se stává stále důležitějším faktorem úspěchu organizace. Její vybudování a udržení si ale vyžaduje systematický postup a individuální přístup k jednotlivcům, vedoucí ke zvyšování jejich pracovní spokojenosti, a tedy i retence. Cílem práce bylo posoudit vliv věku na důležitost motivačních a satisfakčních faktorů s ohledem na celkovou pracovní spokojenost. K naplnění cíle bylo použito kvantitativního výzkumu pomocí dotazníkového šetření, jehož výsledky identifikovaly rozdíly důležitosti jednotlivých faktorů napříč věkovými skupinami. Na základě výsledků došlo k hlubšímu pochopení potřeb jednotlivých zaměstnanců, jejichž naplnění vede ke zvyšování jejich pracovní spokojenosti a snižování fluktuace pracovní síly organizace.
Vedoucí práce: Kateřina Půbalová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses