Brexit a jeho dopad na britsko-české hospodářské vztahy. Příspěvek k soudobým dějinám ostrovního státu v evropském kontextu - Šipčiaková, Tereza; Kovář, Martin, 1965-; Loužek, Marek, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Diplomová práce analyzuje dopady brexitu na vztahy mezi Českou republikou a Velkou Británií, jak z hlediska celé ekonomiky, tak z pohledu firem a jejich počínání ohledně přípravy i minimalizování dopadů. Celkově se práce snažila poskytnout komplexní a ucelený pohled na problematiku brexitu, včetně vývoje odchodu během celého působení v evropské integraci, přes hlasování o referendu až po definitivní odchod z Evropské unie. Jsou zde nastíněny modely brexitu, včetně těch alternativních, jejich srovnání i konečná podoba. V praktické části je provedena makroekonomická analýza zkoumající trendy tempa růstu HDP, inflace, obchodní bilance i měnového kurzu v České republice v komparaci s Velkou Británií a Evropskou unií za účelem zjištění kompletních důsledku brexitu a pandemie Covid-19. Sledované období z pohledu analýzy makroekonomických veličin počíná rokem 2011, aby byl zahrnut vývoj před a po brexitu. Následně se výzkum zaměřuje na české firmy, jejich připravenost, změny v obchodních podmínkách a na konkrétní dopady. V rámci tohoto výzkumu byla provedena SWOT analýza, která poskytla základ pro možná doporučení a strategie firem, využívající právě silné stránky, jako je stabilita, a také příležitosti, které Česká republika a mezinárodní obchod nabízí. Analýza dospěla k závěru, že situace v České republice je stabilní díky včasné přípravě firem a mnoha příležitostem, které mohou firmy využít k posílení obchodních vztahů s Velkou Británií, které i přes menší fluktuace zůstaly silné.
Vedoucí práce: Martin Kovář
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: moderní hospodářské dějiny [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses