Analýza vnímania a vplyv greenwashingu na českého a slovenského spotrebiteľa v odevnom priemysle - Chamrazová, Emma; Bartoš, Petr; Zamazalová, Marcela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Odevný priemysel je druhým najviac znečisťujúcim priemyslom na svete. To, že čoraz viac spoločností využíva praktiky greenwashingu iba negatívne prispieva k tejto problematike. Hlavným cieľom tejto práce je analýza vnímania greenwashingu českým a slovenským spotrebiteľom a identifikácia vplyvu greenwashingu v odevnom priemysle. Práca je zameraná na poprednú spoločnosť v sektore rýchlej módy H&M. Ako prvý bol realizovaný sekundárny výskum v podobe analýzy krokov a tvrdení H&M v oblasti udržateľnosti. Zistené bolo, že tvrdenia H&M často pôsobia zavádzajúcim dojmom a nájdené boli aj prípady využívania greenwashingu. Ďalej bol realizovaný primárny výskum v podobe dotazníkového šetrenia. Išlo o kvantitatívny výskum, ktorý dopomohol zistiť, že povedomie o greenwashingu je celkom veľké, avšak oveľa výraznejšiu informovanosť bolo vidieť u mladšej generácie. Tá si greenwashing výraznejšie spájala práve aj s H&M a následne ho vnímala v oveľa negatívnejšom svetle. Aby sa vyhla tomuto negatívnemu vnímaniu od spotrebiteľov bolo spoločnosti doporučené, aby voči svojim zákazníkom bola transparentnejšia a úprimnejšia. Ak chce tiež uskutočniť pozitívnu zmenu v priemysle ako tvrdí, mala by uskutočniť kroky k cirkulárnej móde. Väčšia informovanosť spotrebiteľov by mohla viesť k ich uvedomelejšiemu nákupnému správaniu, čo by spolu so skutočne udržateľnými krokmi spoločnosti mohlo postupne viesť k lepšiemu módnemu svetu.
Vedoucí práce: Petr Bartoš
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses