Analýza udržitelných crowdfundingových projektů - Němcová, Karolína (2024)
Bakalářská práce je zaměřena na udržitelné projekty financované crowdfundingem. Cílem je pomocí kvalitativního výzkumu vyhodnotit jaké společné znaky mají úspěšné udržitelné crowdfundingové kampaně a formulovat doporučení pro budoucí projekty. V teoretické části je definován crowdfunding, jeho vývoj, modely a zahraniční i české platformy. Dále je vysvětlen pojem udržitelnost a její spojení s crowdfundingem. Pro dosažení cíle je v praktické části proveden kvalitativní výzkum formou polostrukturovaných rozhovorů s autory úspěšných crowdfundingových kampaní na české platformě HitHit. Z analýzy rozhovorů vyplynulo šest společných znaků úspěšných projektů, kterými jsou nefinanční motivace k založení projektu, kvalitní příprava kampaně, budování silné komunity, udržitelné odměny, vyvážená komunikace udržitelných aspektů projektu a dopad na společnost či životní prostředí. Doporučení pro budoucí projekty se týkají velké časové náročnosti, používání umělé inteligence, efektivní reakce na komplikace a rozvíjení projektu po skončení kampaně.