Projekt diplomové práce : Automatizace přeceňování komerčních nemovitostí – tvorba cenového indexu a validace - Tahotný, Lukáš (2024)
Práce navazuje na mechanismus přeceňování komerčních nemovitostí Successive term indexing představený Tahotný et al. (in press), jež vychází z principů hédonické regrese. Touto prací došlo k tvorbě komplexního a plně automatizovaného modelu, schopného přecenění jakéhokoliv typu nemovitosti v jakémkoliv datově dostatečně zastoupeném roce, což představuje obrovský praktický přínos. Došlo však i k inovacím samotného mechanismu, díky kterým je model např. schopný automaticky aktualizovat vlivy jednotlivých proměnných na cenu nemovitosti v čase. V dalším zkvalitnění modelu však přispěly i metody jako vícenásobná imputace či algoritmus k-means. Na datech přední české banky byl sledován růst v rozmezí -12.4 % až 4.2 % v roce 2022. Mediánový růst za sledované osmileté období poté představuje 3.4 %. Pro stejné období byly vytvořeny dva indexy, sledující ceny komerčních nemovitostí přes definované typy nemovitosti a české kraje.