Energetická spolupráca Európskej únie a Ruskej federácie v oblasti zemného plynu medzi rokmi 2014-2022 - Horňák, Juraj (2024)
Práca sa zameriava na analýzu energetickej spolupráce medzi Európskou úniou (EÚ) a Ruskom v oblasti zemného plynu v časovom rozpätí od roku 2014 do roku 2022. V teoretickej časti práce sú najprv identifikované hlavné teoretické koncepty medzinárodného obchodu a energetiky, s dôrazom na systém komparatívnych výhod a energetickú bezpečnosť. Následne sú analyzované rôzne aspekty zemného plynu ako suroviny, jeho doprava a využitie v rámci európskeho energetického sektora. Praktická časť práce sa zaoberá konkrétnou rolou Ruska v dodávkach zemného plynu do EÚ, vrátane vývoja ruského hospodárstva a sektoru zemného plynu, ako aj príjmov Ruskej federácie z týchto dodávok. Okrem toho sú analyzované aj alternatívne možnosti energetickej spolupráce ako pre EÚ, tak aj pre Rusko prostredníctvom obchodovania s ostatnými krajinami, ktoré sa na trhu so zemným plynom pohybujú. Hlavným záverom vyplývajúcim z práce je národohospodárske odporúčanie k prehlbovaniu diverzifikácie v oblasti zemného plynu a to ako na strane dodávateľov, tak aj na strane odberateľov tejto suroviny.