Na cestě k vrcholu : Ženy ve vedoucích pozicích sportovních organizací a návrh strategie pro Český svaz házené - Drozdová, Šárka; Kočí, Kateřina; Havrdová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Práce se zaměřuje na identifikaci a narovnání genderových nerovností ve vedení sportovních organizací, konkrétně v Českém svazu házené. Vychází z historického kontextu diskriminace žen a srovnává současné postavení žen ve vedení komerčních a nekomerčních sportovních organizací. Cílem práce je identifikovat klíčové faktory, které brání ženám v dosažení vedoucích pozic v těchto organizacích, a navrhnout strategická opatření pro zvýšení jejich zastoupení a motivaci. Práce analyzuje aktuální data, využívá studie a doplňuje je polostrukturovanými rozhovory s odborníky z oblasti sportu a komerce. Výsledky ukazují, že předsudky a genderové stereotypy jsou hlavními bariérami, které ženám brání v postupu na vyšší pozice, a že zapojení žen do managementu může přinést významnou konkurenční výhodu. Na základě srovnání s komerční sférou jsou navržena opatření, která by mohla tuto situaci změnit. Navrhovaná opatření jsou rozvržena do konkrétních kroků implementačního plánu na období pěti let. Předkládaný text přispívá k diskusi o rovnosti pohlaví ve sportovních organizacích a nabízí konkrétní strategie pro zlepšení situace v Českém svazu házené. Tato práce má ambici stát se vodítkem pro další sportovní organizace, které chtějí podporovat rovné příležitosti a férové podmínky pro všechny sportovce a sportovkyně.
Vedoucí práce: Kateřina Kočí
Závěrečná práce - Institut celoživotního vzdělávání (MPA)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet