Vývoj struktury vzdělanosti v krajích České republiky se zaměřením se na Ústecký kraj v letech 2011 až 2021 - Bendová, Adéla; Kubíková, Martina; Kouřilová, Jana, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Bakalářská práce se zabývá analýzou vývoje vzdělanostní struktury krajů České republiky v letech 2011 a 2021. Podrobněji se zaměřuje na vývoj Ústeckého kraje na jeho okresní úrovni. Tento kraj byl pro detailní analýzu vybrán z hlediska jeho kategorizace jako strukturálně postiženého regionu. Teoretická část práce objasňuje základní pojmy a teoretická východiska vztahující se k dané problematice. V praktické části práce je provedena zmíněná analýza vzdělanostní struktury především prostřednictvím dat Českého statistického úřadu ze Sčítání lidu, domů a bytů z let 2011 a 2021. Na základě provedených analýz byly odhaleny značné disparity na krajské úrovni České republiky. Zvýšenou pozornost je třeba věnovat regionům s dlouhodobými strukturálními problémy, ke kterým se na základě zkoumaných dat řadí i Ústecký kraj, neboť zde bylo identifikováno vysoké zastoupení osob se základním či neukončeným vzděláním a v důsledku nízkého podílu osob s vysokoškolským vzděláním. Hlubší analýza dále odhalila výrazné vnitro regionální disparity (na úrovni okresů). V závěru práce jsou zkoumány možné socioekonomické faktory ovlivňující nepříznivou vzdělanostní strukturu Ústeckého kraje. Dále jsou zde formulována konkrétní doporučení v rámci vzdělávací politiky a regionálního rozvoje.
Vedoucí práce: Martina Kubíková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: veřejná správa a regionální rozvoj [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses