Analýza rozhodování spotřebitelů na trhu audio streamovacích služeb - Průša, Kryštof (2024)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na problematiku audio streamovacích služeb a zkoumá vztah mezi jejich diferenciací, chováním spotřebitelů a jejich rozhodováním. Cílem je zjistit, jak jsou spotřebitelé informování o produktech audio streamovacích služeb, zdali vnímají audio streamovací služby jako diferencované produkty a jak se rozhodují při výběru služby. Práce se konkrétně zabývá audio streamovacími platformami Spotify a Apple Music, neboť tyto služby představují nejvýznamnější hráče na trhu. V první části práce je poskytnut teoretický rámec, který zahrnuje charakteristiku audio streamovacích služeb a porovnání platforem Apple Music a Spotify. Tyto informace posloužily jako základ pro ekonometrickou analýzu provedenou v rámci práce. Data pro tuto analýzu byla získána prostřednictvím vlastního dotazníkového šetření a následně byly sestaveny dva lineární pravděpodobnostní modely pro verifikaci stanovených hypotéz. Výsledky naznačují, že spotřebitelé vnímají platformy Spotify a Apple Music jako diferencované a jsou dostatečně informováni o jejich funkcích.