Algoritmus pro výpočet uhlíkové stopy dodavatelského řetězce s využitím strojového učení - Suchý, Viktor; Vinš, Marek; Formánek, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Velké podniky a vybrané malé a střední podniky musí podle nové směrnice CSRD a standardů ESRS reportovat nejen vlastní emise skleníkových plynů, ale i Scope 3 emise, které emituje jejich hodnotový řetězec. Pro zjištění Scope 3 emisí nemusí podniky přímo shromažďovat data od entit v jejich hdontovém řetězci, ale mohou použít proxy proměnné a modely vycházející z analýzy průřezových dat. V diplomové práci byl data scrapingem získán dataset obsahující data o amerických společnostech a jejich emisích z programu GHGRP státní agentury EPA. Data byla modelována prostřednictvím prostorových regresních modelů, které jsou schopny zohlednit prostorové vztahy mezi daty, které jsou statisticky významné podle Moran’s I testu a Geary’s C testu. Přesnost jednotlivých modelů byla testována na neviděné prostorové struktuře pomocí Spatial Leave-one-out Cross Validation (SLOOCV), přičemž nejlepších výsledků podle RMSE dosahuje spatial error model. Model může být dále optimalizován zahrnutím dat z Evropy, Asie a Jižní Ameriky pro zlepšení jeho generalizace na prostorové struktury a vztahy odlišné od USA. Praktickým přínosem modelu je významné zjednodušení určení Scope 3 emisí pro společnosti, které musí zveřejňovat ESG reporty v souladu s CSRD. Společnosti mohou využít navržený model k tvorbě spolehlivých predikcí emisí entit v jejich hodnotovém řetězci na základě jejich polohy na mapě a snadno získatelných informací, které byly použity jako proměnné při stavbě modelu.
Vedoucí práce: Marek Vinš
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses