HR marketing vybrané společnosti - Kunc, Petr (2024)
HR marketing se stává stále více klíčovým tématem v oblasti získávání a udržení kvalitních zaměstnanců, jelikož jde o moderní a velice účinný nástroj strategického řízení lidských zdrojů. Tato bakalářská práce se zabývá problematikou HR marketingu ve vybrané společnosti a klade si za hlavní cíl vyhodnotit vhodnost nástrojů personálního marketingu a navrhnout vhodná vylepšující opatření. Práce je členěna na dvě hlavní části, teoretickou a praktickou. Teoretická část definuje důležité termíny jako řízení lidských zdrojů, Employer Branding a personální marketing. Dále se zaměřuje na interní a externí část HR marketingu, kde charakterizuje metody jednotlivých forem zkoumaného systému. Úvod praktické části představuje vybranou společnost a vymezuje její činnosti. Po úvodním představení společnosti následuje deskripce aktuálního stavu HR marketingu vycházející z analýzy interních dat, metody pozorování, srovnání teorie s praxí a kvalitativního výzkumu v podobě polostrukturovaného rozhovoru se zástupkyní personálního oddělení. Dále je v práci na základě dotazníkového šetření proveden kvalitativní výzkum. Závěr praktické části interpretuje výstupy výzkumného šetření a navrhuje vylepšující opatření aktuálního stavu HR marketingu, která představují přínos bakalářské práce.