Marketingový výzkum zákaznické spokojenosti ve sportovním centru - Zedníková, Veronika (2024)
Bakalářská práce je zaměřena na výzkum zákaznické spokojenosti ve vybraném sportovním centru. Cílem práce je pomocí kvalitativního výzkumu identifikovat a analyzovat faktory, které jsou klíčové pro zvyšování spokojenosti návštěvníků sportovního centra Kruháč Bořislavka. Teoretická část definuje pojmy související se sportovními službami, zákaznickou spokojeností, loajalitou a zkušeností. Kvalitativní výzkum je proveden formou polostrukturovaných hloubkových rozhovorů se zákazníky a personálem daného sportovního centra. Data jsou následně analyzována pomocí tematické analýzy, která identifikuje klíčová témata spojená se zákaznickou spokojeností a zkušeností. Hlavní zjištění odhalují, že osobnost trenéra, jeho energický přístup a nadšení z tréninku, vytvoření přátelské atmosféry a pocitu příslušnosti ke komunitě, jsou významnými faktory, které mají potenciál zvýšit zákaznickou spokojenost. V závěru práce jsou formulována konkrétní doporučení, která pomohou rozvíjet zákaznickou spokojenost nejen ve sledovaném centru, ale jsou přínosná i pro další sportovní zařízení poskytující podobné služby.