Systém kalkulace uhlíkové stopy s důrazem na dopravu ve vybrané firmě - Snisarenko, Oleksii; Mervart, Michal, 1977-; Kadlec, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Hlavním cílem této diplomové práce je vývoj nákladově efektivní metody přizpůsobení systémů ERP, která by malým a středním podnikům umožnila přesně vypočítat uhlíkovou stopu z provozních činností. Metodika zahrnuje rozhovory se zúčastněnými stranami s cílem důkladně zmapovat požadavky na vykazování a obchodní procesy, což poskytuje základní porozumění provozním potřebám a požadavkům na environmentální reporting. Analýza systému ERP odhaluje nedostatky a oblasti pro změny a zlepšení. V rámci práce je následně vyvinut specializovaný ERP modul pro výpočet a generování podrobných zpráv o emisích CO2. Tento modul prošel důkladným interním i externím testováním, aby byla zajištěna jeho přesnost a použitelnost. Po úspěšném testování byl modul integrován do výrobního systému zkoumané společnosti. Vyvinutá koncepce může významně posunout postupy udržitelnosti v rámci malých a středních podniků. Koncept nového modulu ERP může společnostem poskytnout spolehlivý nástroj pro hodnocení dopadu na životní prostředí, napomáhat dodržování předpisů v oblasti ochrany životního prostředí a podporovat proaktivní řízení uhlíkové stopy.
Vedoucí práce: Michal Mervart
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses