Risk management a strategie snižování finančních rizik v automobilovém průmyslu : případ Škoda Auto. - Shchetinin, Vladimir (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou řízení rizik a strategiemi snižování finančních rizik v automobilovém průmyslu na konkrétním příkladu společnosti Škoda Auto a.s. Automobilový průmysl je jedním z klíčových odvětví světové ekonomiky, které jsou vystaveny různým finančním rizikům vzhledem k fluktuacím cen surovin, změnám měnových kurzů, poptávce na trhu a dalším faktorům. Tato práce analyzuje strategie a postupy, které společnost Škoda Auto a.s. používá k identifikaci, kvantifikaci a snižování těchto rizik. První část práce se zaměřuje na teoretický rámec řízení finančních rizik, včetně rizik spojených s měnovými pohyby, cenami surovin a obchodním prostředím. Druhá část se věnuje konkrétním strategiím, které Škoda Auto a.s. implementuje ke snižování těchto rizik, včetně použití derivátů, hedgingu a strategického finančního plánování. Výzkum v této práci se opírá o reálná data a analýzu konkrétních případů z praxe společnosti Škoda Auto a.s. Výsledky této analýzy pomáhají zhodnotit úspěšnost a efektivnost použitých strategií v rámci snižování finančních rizik v automobilovém průmyslu. Tato práce přispívá k lepšímu pochopení důležitosti řízení rizik v tomto odvětví a může sloužit jako model pro další podniky v automobilovém průmyslu, kteří se snaží zlepšit svou finanční stabilitu a odolnost vůči rizikům.