Rozšířenost zkreslení známých manažerských teorií - Dobranský, Martin; Vrbová, Lucie; Mařanová, Lucie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Cílem této práce bylo zjistit rozšířenost zkreslení známých manažerských teorií v učebnicích managementu vybraných ze dvou českých vysokých škol – VŠE a ZČU. K analyzování bylo vybráno celkem 17 knih. V práci je nejprve provedena rešerše vybraných teorií – Hawthornského experimentu, Maslowovy pyramidy potřeb, osobnostního testu MBTI, Mehrabianovy teorie, Teorie X a Y a zjištěny zkreslení a chyby týkající se těchto teorií. Následně jsou v práci vysvětlení těchto teorií ve vybraných knihách ohodnocena. Zhruba polovina těchto vysvětlení obsahovala nějakou chybu. Nepodařilo se najít evidenci, že by byl statisticky signifikantní rozdíl v kvalitě knih od českých a zahraničních autorů, knih z VŠE a ze ZČU, ani v kvalitě knih vyskytujících se v několika předmětech a pouze v jednom předmětu na vybraných fakultách těchto škol. Výsledky této práce poukazují na to, že ani na učebnice se nelze vždy spolehnout a je třeba k informacím v nich prezentovaných přistupovat s kritickým pohledem.
Vedoucí práce: Lucie Vrbová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses