Optimalizace distribuce produktů z externího skladu výrobního podniku - Svobodová, Petra (2024)
Hlavním cílem diplomové práce je posouzení zákaznických objednávek z hlediska efektivity a analýza současného stavu včetně navazující datové analýzy dle materiálů poskytnutých společností. Práce je složena z teoretické a praktické části. Výzkum je hybridní forma kvalitativní a kvantitativní formy, v aplikační části je použit případová studie konkrétního podniku a konkrétní cíle práce jsou dosaženy prostřednictvím ověření hypotéz kvantitativními metodami. Náplní teoretické části je popis současného poznání v oblasti distribuce, logistických technologií, manipulačních a dopravních prostředků a skladování. Praktická část práce zahrnuje představení zkoumané společnosti a zhodnocení aktuálního stavu zákaznických objednávek. Práce je založena na návrhu potenciálních zlepšení v procesu objednávek s ohledem na výkonnost a požadavky společnosti, které přinášejí výhody jak pro výrobní společnost, tak i pro její zákazníky. Návrhy jsou opřeny o výsledky kvantitativní analýzy a ověření hypotéz. Snížení frekvence závozu může snížit dopravní náklady a tím zvýšit efektivitu, zároveň je vhodné zvážit objednávání výrobků na homogenní palety nebo v ucelených vrstvách. Důležité je brát v úvahu, že výzkum je založen na datech z jedné společnosti za pouhého půl roku, ačkoliv historická data mohou poskytnout kontext, spoléhat se pouze na ně může být problematické.