Analýza postojů studentů VŠE k zahraničnímu výjezdu - Pašková, Martina (2024)
Žijeme v dynamickém světě, který nabízí nespočet možností. Jednou z nich je vysokoškolská mezinárodní mobilita, jejíž význam v rámci vyššího vzdělávání roste. Tato práce si klade za cíl prozkoumat postoje studentů Vysoké školy ekonomické v Praze k zahraničním výjezdům a identifikovat překážky bránící jeho uskutečnění. Následně pak na základě analýzy navrhnout doporučení pro podporu mezinárodní mobility. K dosažení cíle bylo využito kvantitativní dotazníkové šetření, které probíhalo mezi studenty univerzity napříč všemi fakultami. Analýza dat je provedena pomocí deskriptivní statistiky, korelačních analýz, průměru a rozptylu. Výsledky práce ukazují, že většina studentů vnímá zahraniční studijní pobyty pozitivně z hlediska osobního a akademického rozvoje, avšak studenti mají také řadu negativních postojů. Jako nejvýznamnější překážka bránící účasti na výjezdu se ukazuje finanční náročnost. Na základě těchto zjištění byla doporučena opatření, která by mohla mít za následek podporu mezinárodní mobility na VŠE, pokud budou implementována. Výstupy práce mohou být přínosné nejen pro Oddělení zahraničních styků VŠE, ale také pro širší veřejnost, která se zajímá o postoje studentů k mezinárodní mobilitě a v neposlední řadě pro studenty, kteří o zahraničním výjezdu uvažují.