Obecní systém odpadového hospodářství v Českých Budějovicích v letech 2016 – 2022, jeho financování a návrhy na změnu - Čížek, Jiří (2024)
Bakalářská práce se zabývá problematikou obecního odpadového hospodářství na území Českých Budějovic mezi lety 2016 až 2022, nicméně poznatky v ní obsažené je možné, vzhledem k jednotné zákonné úpravě, aplikovat na území celé České republiky. Zvláštní pozornost se věnuje financování obecního sytému odpadového hospodářství prostřednictvím příjmů z místního poplatku za komunální odpad. Tento poplatkový systém je podrobně vysvětlen a zhodnocen z pohledu finančněprávní teorie, přičemž je zjištěno, že vykazuje deficit v oblasti zejména daňové spravedlnosti a výše administrativních nákladů nebo dlouhodobé udržitelnosti. Na tyto poznatky následně navazuje představení nového systému pro financování obecního odpadového hospodářství a jeho úzké navázání na spotřebu domácností, neboť objem spotřeby domácností zákonitě ovlivní objem následné produkce komunálního odpadu. Nový systém rovněž naplňuje všechny požadavky finančněprávní doktríny v daňové oblasti.