Obecní systém odpadového hospodářství v Českých Budějovicích v letech 2016 – 2022, jeho financování a návrhy na změnu - Čížek, Jiří; Vondráček, Jan; Lechner, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Bakalářská práce se zabývá problematikou obecního odpadového hospodářství na území Českých Budějovic mezi lety 2016 až 2022, nicméně poznatky v ní obsažené je možné, vzhledem k jednotné zákonné úpravě, aplikovat na území celé České republiky. Zvláštní pozornost se věnuje financování obecního sytému odpadového hospodářství prostřednictvím příjmů z místního poplatku za komunální odpad. Tento poplatkový systém je podrobně vysvětlen a zhodnocen z pohledu finančněprávní teorie, přičemž je zjištěno, že vykazuje deficit v oblasti zejména daňové spravedlnosti a výše administrativních nákladů nebo dlouhodobé udržitelnosti. Na tyto poznatky následně navazuje představení nového systému pro financování obecního odpadového hospodářství a jeho úzké navázání na spotřebu domácností, neboť objem spotřeby domácností zákonitě ovlivní objem následné produkce komunálního odpadu. Nový systém rovněž naplňuje všechny požadavky finančněprávní doktríny v daňové oblasti.
Vedoucí práce: Jan Vondráček
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses