Hodnocení investice do fotovoltaické elektrárny na logistických centrech - Ptáček, Jakub (2024)
Tato diplomová práce se zaměřuje na vývoj modelu v MS Excel pro hodnocení investic do fotovoltaických elektráren na logistických centrech. Vytvořený model umožňuje uživatelům rychle zhodnotit potenciál projektu a simulovat ekonomické a energetické toky z fotovoltaického systému, čímž představuje efektivní nástroj pro podporu rozhodování o investici podobného typu. Díky schopnosti modelu předvídat návratnost investice a analyzovat dopad na snížení emisí skleníkových plynů poskytuje tento model komplexní přehled o potenciálních výhodách fotovoltaických projektů. V praktické části práce byl model aplikován na reálném případu logistického centra na dálnici D5 mezi Prahou a Plzní. S využitím nástroje řešitel byly optimalizovány parametry velikosti instalovaného výkonu a kapacity akumulace pro maximalizaci čisté současné hodnoty (NPV). Tento přístup umožnil kvantifikovat nejen ekonomické, ale i environmentální přínosy navrhované fotovoltaické elektrárny, a tak komplexně zhodnotit investici do fotovoltaické elektrárny na logistickém centru.