Strategická analýza - Fridrichová, Natálie (2024)
Cílem této bakalářské práce je na základě vytvoření strategické analýzy stavební společnosti MERAT s.r.o. navrhnout strategická doporučení jejichž záměrem je zvýšení tržního podílu této firmy a posílení jejího postavení vůči lokální konkurenci. V odvětví stavebnictví mezi podniky panuje vysoká rivalita, a právě z toho důvodu je pro firmy důležité volit vhodné strategické kroky k tomu, aby byly schopny odolávat nátlaku ze strany konkurence. Práce je rozdělena na teoretickou část, kde jsou definovány důležité poznatky a metody strategické analýzy. Praktická část se zabývá analýzou mikrookolí firmy MERAT s.r.o. prostřednictvím analýzy odvětví, analýzy lokální konkurence, konkurenční mapy a Porterova modelu pěti sil. Vzápětí je provedena analýza vnitřního prostředí podniku skrze VRIO analýzu a poměrové ukazatele. Závěrem sestavení syntézy předchozích poznatků v podobě SWOT analýzy slouží jako podklad pro návrh strategických doporučení pro společnost.