Vliv rodinného příjmu na rozhodování o vzdělání dětí - Kovácsová, Viktória (2024)
Abstrakt Práce zkoumá, jak rodinné finance ovlivňují rozhodování rodičů o vzdělání dětí. Z důvodu rostoucích požadavků na lepší životní podmínky a zvyšující se konkurence na trhu práce je potřeba analyzovat, jak mohou být děti z nízkopříjmových rodin znevýhodněny. Cílem práce je zjistit, jak finanční situace rodiny ovlivňuje volbu a úroveň vzdělání dětí. Data ke studii byla shromážděna pomocí dotazníkového šetření a analyzována pomocí chí-kvadrát testu a logistické regrese. Výsledky naznačují, že s rostoucími příjmy rodiče preferují vyšší kvalifikaci pro své děti a že vzdělání rodičů významně ovlivňuje preferenci vzdělání dětí. Práce přispívá k lepšímu porozumění vlivu finanční situace a sociální reprodukce na vzdělávací příležitosti dětí.