Růstový potenciál ekonomiky Sibiře - Tiumentseva, Alina; Soukup, Jindřich, 1955-; Miklánek, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2024)
Cílem této bakalářské práce bylo provést analýzu potenciálu ekonomického růstu zvoleného sibiřského regionu, zkoumání tržních příležitostí pro rozvoj podnikání, dostupných zdrojů, infrastruktury a investičních možností. Pro účely této bakalářské práce byl vybrán Krasnojarský kraj jako jeden z nejrozvinutějších regionů s vysokým ekonomickým potenciálem. Provedené šetření jasně poukázalo na to, že Krasnojarský kraj má výrazný ekonomický potenciál. Tento potenciál je podmíněn rozsáhlými přírodními zdroji kraje a stále rostoucí poptávkou po niklu, mědi nebo platině. Kraj je tak jednoznačně označován jako hutní centrum Sibiře. Výhodou kraje je také snadný přístup k energetické infrastruktuře, což pozitivně ovlivňuje nákladovou stránku provozu. Těžba a následné zpracování hutních výrobků vyžaduje vysoký podíl energie. Problémem kraje je ovšem relativně nerozvinutá dopravní infrastruktura, která je de facto nezměněná od konce 19. století a přizpůsobená pouze pro potřeby průmyslu. V kraji je například pouze jedno mezinárodní letiště.
Vedoucí práce: Jindřich Soukup
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses