Reaganomika. Ke zrodu, fungování a reflexi reaganomiky v osmdesátých letech 20. století. Příspěvek k dějinám USA v době vlády Ronalda Reagana - Schlosser, Mikuláš; Kovář, Martin, 1965-; Strejčková, Tereza; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Tato bakalářská práce je komplexní analýzou ekonomické politiky zavedené během prezidentství Ronalda Reagana ve Spojených státech, známé jako reaganomika. Práce zkoumá intelektuální kořeny a teoretické základy reaganomiky, které spočívají v principu volného trhu a minimalizace role státu v ekonomice. Klíčové komponenty této politiky, včetně snížení daní, deregulace a omezení vládních výdajů, jsou analyzovány s ohledem na jejich krátkodobé a dlouhodobé dopady na americkou i světovou ekonomiku. Práce také adresuje kritiku reaganomiky ze strany různých politických a ekonomických skupin, která poukazuje na sociální nerovnosti a dlouhodobé fiskální problémy jako důsledky těchto politik. Výsledkem této práce je objektivní pohled na ekonomický model reaganomiky a jeho skutečný vliv na americkou společnost a ekonomiku v osmdesátých letech 20. století.
Vedoucí práce: Martin Kovář
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses